Als je alles sterker ervaart kun je ook intenser genieten

Santé, maart 2003 РSusan Marletta-Hart

Susan Marletta-Hart(31) is hooggevoelig, een eigenschap die haar leven vaak lastig heeft gemaakt. “Harde muziek, fel licht, drukke mensengroepen; van heel gewone dingen kan ik soms erg gespannen raken.”

Op school en tijdens mijn studie kon ik me redelijk staande houden. Pas toen ik begon met werken, ging het mis. Ik haad leuk werk bij de TV gevonden, maar al snel ontdekte ik dat ik de stress, het onregelmatige leven en de drukte van de collega’s om me heen totaal niet aankon. Ik ging vaak naar huis met enorme hoodfpijn en ook emotioneel ging het steeds slechter met me. Ik nam het mezelf erg kwalijk: waarom was ik niet in staat om te functioneren in zo’n mooie baan?

Ik ben in therapie gegaan en mijn therapeute wees me erop dat ik misschien hooggevoelig ben. Toevallig had ook een goede vriend dat al aangekaart. Ik ben toen meteen het boek van Elaine Aron over hooggevoeligheid gaan lezen. Dat boek gaf me echt een gevoel van thuiskomen. Eindelijk begreep ik waar al die gekke dingen, waar ik al mijn hele leven mee worstelde, vandaan kwamen.

Hooggevoeligheid houdt in dat je prikkels van binnen en buiten jezelf beter waarneemt. Het is iets wat in je hersenen zit. Als ik bijvoorbeeld in een drukke supermarkt ben, word ik doodmoe van alle indrukken die ik krijg. Mijn gevoelens ervaar ik heel sterk, waardoor ik snel van slag raak. Andermans stemmingen voel ik ook sterk aan. Als ik met iemand praat die zich ongelukkg voelt, kan ik me na zo’n gesprek erg somber voelen. Ik zie het nu zo: de meeste mensen varen door het leven als tankers door de zee. Terwijl hooggevoelige mensen net zeilboten zijn. Tegenwind, een hoge golfslag, er hoeft maar iets te gebeuren of ze raken van hun koers af.

Toen ik ontdekte dat ik hooggevoelig ben, besloot ik mijn leven heel anders te gaan inrichten. Ik dwing mezelf niet meer om me aan te passen aan het drukke en snelle leven van vandaag de dag. Ik doe de dingen nu in mijn eigen tempo, neem veel rust en zorg ervoor dat ik vaak alleen ben.

Sinds ik mezelf accepteer en ik op mijn behoeften let, zijn al mijn dromen uitgekomen. Ik heb mijn roeping gevonden en ben schrijfster geworden. In het voorjaar komt mijn eerste boek uit over, jawel, hooggevoeligheid. Schrijven bevalt me goed. Ik kan er mijn creativiteit in kwijt en doordat ik thuis werk, kan ik mijn werkschema aanpassen aan mijn behoeften. Ook heb ik het, na jaren van twijfel, eindelijk aangedurfd om naar Zwitserland te emigreren om bij de man van mijn dromen te zijn. En binnenkort wordt ons eerste kindje geboren.

Ik zou het leuk vinden als onze baby hooggevoelig is. Er zitten namelijk ook heel veel mooi kanten aan. Hooggevoelige mensen kunnen intens genieten van alle mooie dingen van het leven, omdat ze alles veel sterker ervaren. Je bent vaak creatief en ook je vriendschappen zijn meestal hecht. Doordat je andere mensen goed aanvoelt, kun je diep kontakt maken. Maar het is ook prima als ons kind niet hooggevoelig is. Aanpakkers zijn even hard nodig als mensen die vooral met hun gevoel bezig zijn.

Boeken van Susan Marletta-Hart zijn hier te vinden.