Het hoogsensitieve brein

Het Hoogsensitieve Brein


Esther Bergsma heeft een nieuw boek gepubliceerd, het hoogsensitieve brein.
Gestaafd met onderzoeksresultaten uit hele wereld.

Op vrijdag 7 juni heeft sociaal-wetenschappelijk onderzoeker drs. Esther Bergsma in Utrecht haar tweede boek ‘Het hoogsensitieve brein’ gepresenteerd. Het is een unieke bundeling van mondiaal uitgevoerde onderzoeken naar de processen in de hersenen van hoogsensitieve personen. Prof. Dr. Judith Homberg (Translational Neuroscience) heeft het eerste exemplaar in ontvangst genomen.

Met deze bewijsbare feiten doet ze een appèl op professionals in gezondheidszorg en (journalistieke) mediabranch en toont ze aan dat hoogsensitiviteit meer erkenning verdiend. Bergsma maakt wetenschappelijke kennis voor iedereen toegankelijk. Ze doet ook zelf (internationaal) onderzoek naar de dagelijkse ervaringen van hoogsensitieve personen (HSP).

Begrijpen
Zo bleek uit haar eigen onderzoek onder 5500 HSP in 24 landen (verdeeld over vier continenten) dat een groot deel dagelijks stress ervaart. Met de uitkomsten durft Bergsma de stelling te verdedigen dat van elke tien mensen die een burn-out krijgen, er maar liefst zeven hooggevoelig zijn.

In haar boek ‘Het hoogsensitieve brein’ zet ze recent onderzoek op een rijtje en licht die toe met praktische voorbeelden. Esther Bergsma integreert deze resultaten vervolgens in een model dat de werking van het hoogsensitieve brein inzichtelijk maakt. Bergsma doorloopt stap voor stap de processen die zich afspelen in de hersenen en maakt daarmee voor iedereen duidelijk waarom HSP verschillen van mensen die niet hoogsensitief zijn. Het model dat ze hieruit destilleert is bedoeld voor professionals in gezondheidszorg, onderwijs en bedrijfsleven om hooggevoelige volwassenen en kinderen beter te begrijpen en te begeleiden.

Expert
Bergsma is inmiddels een prominent expert op dit onderwerp. Al jaren begeleidt ze als registercounselor volwassenen en ouders van hoogsensitieve kinderen. In 2016 schreef ze haar eerste boek: ‘Hoogsensitieve kinderen; een praktische leidraad voor ouders en professionals’. Het is een onverwacht succes en beleeft binnen drie jaar de 5e druk. Verder is Esther Bergsma als therapeut erkend door Elaine Aron (de Amerikaanse grondlegger van de naam), initieerde zij het online platform Hoogsensitief.NL en werd verkozen tot HSP-Professional van het Jaar (2017). Vandaag de dag is zij een veelgevraagd spreker op conferenties, studiedagen en in de media.

HSP Events
Om haar ambitie “bij te dragen aan de verkenning, erkenning en herkenning van hoogsensitiviteit” te versterken, startte Bergsma een serie HSP Events. Waaronder trainingen voor professionals (leerkrachten, therapeuten, coaches, …), een colloquium over internationaal wetenschappelijk onderzoek en de HSP Day voor alle hoogsensitieve mensen in Nederland.



Leven met hooggevoeligheid - werkboek

Leven met hooggevoeligheid – Werkboek


Een praktische gids om je eigen levensstijl te ontwikkelen.

Susan Marletta Hart bespreekt hoe we kunnen leven met hooggevoeligheid. Voor hoogsensitieve mensen is het leven vaak een opgave – de vele prikkels en de hectiek van alledag brengen hen uit balans. Dit werkboek helpt ze om te gaan met de lastige kanten van hooggevoeligheid en hun talenten te benutten. In dit praktische werkboek geeft Susan Marletta Hart daarvoor bruikbare adviezen en vele eenvoudige oefeningen.

Leven met hooggevoeligheid - van opgave naar gave
Leven met hooggevoeligheid – van opgave naar gave
Daarnaast is er een nieuwe druk verschenen van haar “Leven met hooggevoeligheid, van opgave naar gave”



De belofte van Burn-out

De belofte van Burn-out


Het boek De belofte van burn-out van Lusanne Hogeweg geeft je handvatten om je cirkel van uitputting te doorbreken en de balans te herstellen. Het helpt je ook om te ontdekken waar je blij van wordt en biedt een mooi stappenplan om je wensen te realiseren.

Dit boek is bijzonder geschikt voor hoogsensitieve personen. Je leert hoe je burn-out kunt omzetten in kracht en geluk, met vele praktijkvoorbeelden en tips.

Een spirituele visie op burn-out.
Het boek laat stap voor stap zien hoe je vanuit je ziele-missie kunt werken met meer energie, rust en balans.

In wezen is de belofte van burn-out: je potentieel aan mogelijkheden realiseren en vervullend werk vinden.