Hoogsensitieve mensen met een succesvolle loopbaan

Door: Annelies van Swigchem, loopbaanadviseur voor hoogsensitieve mensen bij loopbaanadviesbureau Vivanti. Zij is te vinden op: www.vivanti.nl

Eindelijk had ik een handleiding voor mezelf

“Jij zou moeten gaan werken in een boekwinkel zonder klanten.” Dit welgemeende advies kreeg Jeanette een paar jaar geleden van haar vriend. Jeanette is hoogsensitief en zij had daar toen veel hinder van. Inmiddels is zij een gewaardeerd woonbegeleidster van verstandelijk gehandicapten en ze heeft het prima naar haar zin. “Dat ging niet vanzelf” zegt Jeanette, “daar heb ik wel wat voor moeten doen.”

Jeanette heeft zorgvuldige stappen ondernomen om zover te komen. Zij is gaan uitzoeken hoe ze met haar hoogsensitiviteit kon omgaan. Een belangrijke eerste stap was het leren kennen en accepteren van haar hoogsensitiviteit . Jeanette: “Toen ik erover las, wist ik eindelijk wat er aan de hand was, en had ik een handleiding voor mezelf.” Ze snapte beter waarom ze vaak plotseling zo intens moe kon zijn en zich labiel kon voelen.

Hoogsensitieve mensen, ofwel hsp’s (highly sensitive person), doorleven hun ervaringen intenser dan gemiddeld. Invloeden van de omgeving komen bij hen sterker binnen. Hierdoor is hun emmertje eerder vol, en hebben ze een grotere kans opgebrand te raken. Daarom nemen hsp’s vaak genoegen met een simpel baantje, in de hoop dat ze dit makkelijk volhouden. Maar een gevoeligerd kan best een pittige baan aan, mits hij maar goed voor zichzelf zorgt.

Jeanette heeft in haar functie als woonbegeleidster wisselende diensten, die een behoorlijke belasting voor haar vormen. Naast haar baan heeft ze de zorg voor haar dochtertje. Om dit allemaal te kunnen volhouden moet ze wel eens een feestje afzeggen of een rustdag inplannen na een zware weekenddienst. Ook heeft ze geleerd haar collega’s op een tactvolle manier te vertellen wat ze af en toe nodig heeft, zodat zij hierop kunnen inspelen. Het was voor haar niet gemakkelijk om deze grenzen te accepteren, want ze wilde net zo zijn als iedereen.

Zo’n rustmoment levert veel op

Succesvolle hoogsensitieve mensen doen het nodige om in balans te blijven. Een van hen is Ada, die fulltime werkt als accountmanager bij een ICT-bureau. Ada heeft baat bij pilates , tai chi en reiki. Ze neemt rust als ze daaraan toe is en maakt af en toe een wandelingetje. Ada: “Als je je goed voelt, verkoop je veel meer, daarom levert zo’n rustmoment veel op.” Voor haar werk moet ze regelmatig naar congressen om te netwerken en klanten te werven. Voorheen vond ze dit zeer vermoeiend. Sinds zij heeft geleerd haar aura (het energieveld om haar heen) af te sluiten voor omgevingsinvloeden, kan ze het prima aan.

Gunstige arbeidsomstandigheden kiezen

Bij het zoeken naar een nieuwe functie, kiezen succesvolle hsp’s gunstige arbeidsomstandigheden. Voor de een is het belangrijk af en toe op een rustige kamer te kunnen werken; voor de ander is vrijheid in de indeling van het werk belangrijk. Ada ervaart het als voordeel dat ze op basis van targets werkt. Ze moet een bepaalde hoeveelheid opdrachten binnen halen, en ze kan zelf bepalen hoe ze dat doet. Zo kan ze op een dag dat ze zich wat minder voelt rust nemen, en zo nodig een afspraak afzeggen of thuis werken. Op dagen dat ze zich goed voelt, is ze dan meer op pad naar klanten toe. Dit blijkt goed te werken, want haar succespercentage ligt boven het gemiddelde.

Iets doen waar je passie voor hebt

Succesvolle hsp’s nemen hun interesses serieus bij de keuzes voor opleidingen en banen. Dit maakt dat ze plezier hebben in hun werk. Hierdoor is hun uitstraling sterker en houden ze hun energie beter op peil. Jeanette: “Ik kreeg een baantje als kookmedewerker in een woonvorm voor verstandelijk gehandicapten. Toen bleek dat ik het contact met de bewoners het leukste vond. Daarom ben ik de opleiding SPW (sociaal pedagogisch werk) gaan doen. Iets doen waar je passie voor hebt laadt je ontzettend op, daar krijg je energie van.” Wie niet zo goed weet waar zijn passie ligt, kan te rade gaan bij een goede loopbaanadviseur of een boek lezen op het gebied van loopbaankeuzes.

Je talenten kennen

Succesvolle hsp’s weten wat hun talenten zijn. Hoogsensitieve mensen zijn vaak opmerkzaam, meelevend, zorgvuldig en creatief. Ze voorzien risico’s in een vroeg stadium en signaleren kansen in de markt. Ze werken vaak zeer gedreven en bedenken originele oplossingen. Voor hsp’s die hun eigen talenten herkennen en waarderen, is dit een groot voordeel in hun loopbaan. Jeanette: ”Ik voel de behoeften van de bewoners heel goed aan en kan hierop goed inspelen. Ze worden al rustig als ik binnenkom.” Ook Ada ziet voor haar functie als accountmanager zeker voordelen in haar hoogsensitiviteit: “Ik voel als verkoper de ander goed aan. Hierdoor krijg ik heel snel een basis van vertrouwen bij klanten. Daardoor kan ik makkelijker verkopen.”

Een interessante job

Al met al is er perspectief voor hsp’s die zich wanhopig afvragen: ‘Kom ik ooit wel verder dan deze saaie baan?’ Veel hoogsensitieve mensen hebben gaandeweg een handleiding voor zichzelf gevonden, en zo succesvolle stappen in hun loopbaan kunnen zetten. Jeanette was een paar jaar geleden net zo wanhopig: “Ik had moeite met de acceptatie van mijn hoogsensitiviteit, ik wilde het liefst normaal zijn. Maar nu heb ik veel plezier in mijn werk.”

Hoogsensitiviteit op de werkvloer: twee kanten van de medaille:
Hoogsensitiviteit als kwaliteit Hoogsensitiviteit als last
Mensen goed aanvoelen Teveel beïnvloed worden door stemmingen van anderen
Veel signalen van je omgeving oppikken Regelmatig behoefte hebben aan rust
Zorgzaam zijn voor anderen Teveel voor anderen zorgen
Kwaliteit hoog in het vaandel hebben Het perfect willen doen
Verantwoordelijkheid nemen Teveel op je schouders nemen
Prettige contacten onderhouden Moeite hebben met assertiviteit
Intuïtief veel aanvoelen Je intuïtie niet kunnen omzetten in actie
Gedreven en hard werken Opbranden door te hard werken
Nieuwe oplossingen creëren Je vervelen bij repetitief werk
Vroegtijdig trends en risico’s signaleren Geen gehoor vinden binnen de organisatie
Een zinvolle bijdrage willen leveren Afhaken bij zinloze doelstellingen