Wat is HSP?

De afkorting HSP staat voor “Highly Sensitive Person” oftewel hooggevoelige persoon. Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen, net zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen. 

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo zijn sommigen gevoeliger dan anderen. Iemand die zeer gevoelig is noemen we ‘Hooggevoelig’ of ook wel HSP, ‘Highly Sensitive Person’.
Een HSP is meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan bij de gemiddelde mens. Wat anderen normaal vinden zoals mensenmassa’s of harde muziek, kan voor HSP’s al snel te veel zijn, zij raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan (sterke) prikkels.

Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel in combinatie met de hersenen. Ongeveer 20% van de bevolking is hooggevoelig. Het is waarschijnlijk een erfelijke eigenschap, die evenveel voorkomt onder mannen als vrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Elaine Aron, Amerikaans psychotherapeute en universitair docente, en grondlegster van het begrip HSP. In het filmpje legt zij in eigen bewoordingen uit wat HSP inhoudt.

Zoals elke eigenschap gaat hooggevoeligheid gepaard met zowel positieve kanten als valkuilen. Kenmerken van HSP’s zijn onder meer:

 • Nemen gedetailleerder, subtieler en intenser waar.
 • Zijn erg gevoelig voor prikkels van buitenaf; vaak voelen HSP’s zich hierdoor niet op hun gemak.
 • Hebben meer moeite en meer tijd nodig om indrukken te verwerken
 • Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
 • Voelen stemmingen en sferen goed aan
 • Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek
 • Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren
 • Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur
 • Kunnen verlegen overkomen maar zijn dat veelal niet
 • Zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch
 • Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden
 • Zijn vaak zorgzaam en anticiperend op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven
 • Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.
 • Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.

Om te testen of je zelf HSP bent, klik hier (23 vragen test van Elaine Aron).

Er zijn globaal genomen twee soorten HSP’s: de grootste groep, zo’n 70%, is van nature rustig en meer introvert. Zij voelen zich prettig bij een redelijk gelijkmatig leven met weinig risico’s. Het andere deel, ongeveer 30% van de HSP’s, heeft juist behoefte aan nieuwe ervaringen en spanning en is meer extravert. Zij worden ook wel HSS genoemd, ‘High Sensation Seekers’. Zij zijn enerzijds snel verveeld en op zoek naar uitdaging, maar raken anderzijds snel overbelast. Zij leven als het ware met één voet op de rem en één voet op het gaspedaal. Voor een HSS test klik hier.

Hooggevoeligheid kan sterk van invloed zijn op werk, het persoonlijk leven en relaties. Het is een eigenschap die in onze hectische, westerse maatschappij, waar de nadruk ligt op verstand en ratio, niet erg wordt gewaardeerd. Veel hooggevoelige mensen ervaren in eerste instantie dan ook last van hun eigenschap, en vragen zich af wat er mis is met hen. Zij hebben de neiging zichzelf te willen veranderen, en hun eigenschap te onderdrukken of negeren.

Door het bewustzijn en accepteren van de eigen hooggevoeligheid kan deze echter van een valkuil en een last, tot een kwaliteit en een gave worden. Hiertoe is het onder andere belangrijk om goed te leren aarden, grenzen te stellen, de innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen activiteit en rust. Elders op deze site en ook op het forum is veel aanvullende informatie en en zijn verschillende tips te vinden over HSP en hoe hiermee om te gaan.

Susan Marletta-Hart, hooggevoeligheidsdeskundige heeft een aantal boeken uitgebracht, waaronder een boek over hooggevoelige kinderen.
1 op de 5 kinderen is hoogsensitief. Sinds het verschijnen van haar bestseller Leven met hooggevoeligheid krijgt Susan Marletta-Hart van lezers regelmatig de vraag hoe ze het beste kunnen omgaan met hoogsensitieve kinderen. Wat is kenmerkend voor hen, hoe begeleid je ze als het bijvoorbeeld op school te druk is, wat zijn de valkuilen voor deze kinderen en hun al dan niet hooggevoelige ouders? Susan Marletta-Hart laat zien hoe we een hooggevoelig kind kunnen herkennen. Daarvoor gebruikt ze recente inzichten(deel 1). Ook staat haar boek vol verhalen: wat het bijvoorbeeld betekent voor zo n kind om op kamp te gaan of waarom het zoveel last heeft van een kriebelend labeltje in een T-shirt (deel 2). Ten slotte geeft Susan Marletta-Hart 26 oefeningen en meditaties o.a. `Wees luid , `Visualiseer een schild en concrete tips voor ouders en andere opvoeders (deel 3).
Lees meer of bestel het boek hier

Susan Marletta-Hart biedt tevens verschillende trainingen voor artsen, psychologen, pedagogen, therapeuten en coaches.
Doel van de training is de specifieke problemen en specifieke behoeften van hooggevoelige mensen onder de aandacht te brengen en deze voorts in een zinvolle behandelcontext te plaatsen. Hoe herken je dat het bij de patiënt om hooggevoeligheid gaat en welke methoden bied je aan in je behandelroute?
Susan: “Mijn methode is gebaseerd op vele jaren praktijkervaring met duizenden hoogsensitieve mensen. Een diversiteit aan thema’s komt aan bod, o.a. hooggevoeligheid & wetenschappelijk onderzoek, hooggevoeligheid en comorbiditeit, vroegkinderlijke ontwikkeling & trauma, Incasing©, energietherapie, de hooggevoelige therapeut, versterken van het eigen energieveld, hsp en medicatie en hooggevoelige kinderen.”
Lees hier meer over de nieuwe trainingen van Susan.

In 2010 verscheen haar boek en cd Aandachtig leven met Hooggevoeligheid, vol meditaties en oefeningen die hsp’s helpen hun ware kracht te vinden.

Ter ere van het 40.000ste verkochte exemplaar verscheen in de zomer van 2013 een geheel herziene uitgave van Leven met Hooggevoeligheid . Heb je belangstelling voor dit jubileumboek van Susan Marletta-Hart? Mail dan naar office@susanmarlettahart.nl

Susan Marletta-Hart biedt energie workshops en online coachingstrajecten op maat. Susan heeft 10 jaar ervaring met hooggevoeligheid en de begeleiding van hooggsensitieve personen.

AsterisaMarisa Evelo, holistisch psycholoog, heeft speciaal voor HSP een online training ontwikkeld ‘Tools voor HSP: Bij jezelf zijn en blijven’. Ook schrijft zij geregeld artikelen over hooggevoeligheid. De artikelen vind je terug in haar blog. Lees meer…

Follow your senses – Felix Brabander

Follow Your Senses

Follow Your Senses gaat de diepte in en eindigt met een praktisch ‘noodplan voor HSP’s’ waarmee hoogsensitieve mensen toekomen aan hun grootste talent: het ontwikkelen van een enorm potentieel aan creativiteit. Het boek is gebaseerd op intensieve coachingsessies van Felix Brabander met ruim 1000 hoogsensitieve cliënten alsook zijn eigen ervaringen met hoogsensitiviteit.
Ga direct naar het Boek van Follow your Senses

Hoogsensitieve mensen met een succesvolle loopbaan

Hoogsensitieve mensen, ofwel hsp’s (highly sensitive person), doorleven hun ervaringen intenser dan gemiddeld. Invloeden van de omgeving komen bij hen sterker binnen. Hierdoor is hun emmertje eerder vol, en hebben ze een grotere kans opgebrand te raken. Lees meer…

Interview

Robin realiseert zich op een dag ineens hoe ontvankelijk hij is voor andermans emoties. Kort daarvoor had hij via www.hooggevoelig.nl kennisgemaakt met het fenomeen HSP (Highly sensitive person). Lees het interview met Robin: Leven met hooggevoeligheid (HSP) 05-02-08.